HTML

Friss topikok

Címkék

Archívum

Milyen fényképezőgépet vegyél? Első rész: a szenzorok

2013.05.13. 00:55 Kiszámoló

Ebben a blogban a fotózás alapjait akarjuk megtanulni és megtanítani, a lehető legközérthetőbb formában.

Mivel minden fotókészítés a fényképezőgép beszerzésével kezdődik, ezért először megnézzük, milyen géptípusok vannak és melyik az, amelyik neked való.

Ennek eldöntéséhez először megismerkedünk a digitális képkészítés központi elemével, a szenzorral.

Ezen a szenzorok teszik lehetővé a digitális képalkotást, ilyet találunk a mobiltelefonunkban éppúgy, mint a legdrágább fényképezőgépekben.

A szenzor felbontási képességét a pixelek (pixel='picture elements' azaz képpont) száma adja meg, minél több pixel található egy szenzoron, annál nagyobb felbontású képet tud készíteni. Ma az átlagos fényképezőgépek 20 megapixel körüli felbontással büszkélkedhetnek.

Sajnos azonban nem ilyen egyszerű a képlet. Ugyanis mivel a szenzor mérete adott, a több megapixel azt is jelenti, hogy sokkal sűrűbben kell ezeket a fényérzékelő pontokat elhelyezni a szenzoron, így azok kisebb méretűek lesznek. A kisebb méretű pixelekre pedig arányosan kevesebb fény jut, így ez úgynevezett zajosabb képet eredményez, vagyis romlik a kép minősége.

Ebből következik, hogy minden más feltételt azonosnak véve, minél nagyobb egy képalkotó szenzor, annál nagyobb egy pixel rajta, vagyis annál jobb minőségű képet tudunk készíteni a géppel.

Tehát egyáltalán nem mindegy a képminőség szempontjából, hogy mekkora érzékelő van egy fényképezőgépben. Ezért (is) lesz mindig rosszabb minőségű egy mobiltelefonnal készített kép, mint egy kisebb-nagyobb fényképezőgéppel készült kép, még ha a pixelszámuk meg is egyezik.

Ennyi bevezető után nézzük meg, melyik fényképezőgép kategória milyen szenzorral rendelkezik.

szenzorok.jpgA legkisebb szenzor a képen egy Iphone telefonba épített képérzékelő, a következő méretű szenzorral az úgynevezett kompakt gépekben találkozhatunk, a háromnegyedes, vagy Micro Four Thirds szenzor az úgynevezett MILC gépek érzékelője. Az APS-C az alsó és középkategóriás tükörreflexes gépeké, de ilyet találunk a Samsung és a Sony MILC gépeiben is. (Amint láthajuk, egy APS-C érzékelőre 24 és félszer fér rá egy Iphone érzékelője, de egy kompakt gép érzékelőjénél is kilencszer nagyobb.)

A Full frame méret megfelel a régi kisfilmes gépek egy képkockájának. Ez a felső-középkategóriás és a felső kategóriás tükörreflexes gépek érzékelője.

(A kategóriákat és azok előnyeit-hátrányait egy másik cikkben fogjuk jól kitárgyalni.)

Az érzékelők régebbi típusa volt a CCD (Charced Couple Device), az újabb a CMOS (Complimentary Metal-Oxid Semiconductor). Ez utóbbi kisebb fogyasztása és olcsóbb előállítási költsége miatt egyre népszerűbb, valamint jobban megfelel a gyors fényképezésekhez és a videózáshoz, ami már a legtöbb digitális fényképezőgép alapszolgáltatása.

Hamarosan jelentkezünk újabb cikkekkel. Addig is, ha beszélsz angolul, itt találsz nagyon jó fotós magazinokat, amire előfizethetsz havi egy-két dollárért digitális formában: zinio.com

Hogy mire figyelj előfizetéskor, arról pedig itt és itt találsz egy jó cikket.

komment

süti beállítások módosítása